Krachtig Kiezen | KeuzeKunst

Wie zit er aan het stuur?

“Ik kan diegene echt zo irritant vinden. Ik merk dat ik heel erg op haar reageer en eigenlijk vind ik er van alles van.” Zo dat is er uit!

De vraag volgt: “Welk oordeel heb je? En over wie gaat dit eigenlijk?” 

“Heel eerlijk, ik wil er niet aan, maar dit gaat over mezelf. En daar baal ik van! Ik wil dat niet, ik vind het niet fijn, ik vind het onaardig van mezelf, ik geef liever de ander de schuld en het is heerlijk om te kunnen mopperen op haar.”

“Wat gebeurt er als je moppert en oordeelt over die ander?”

“Dan kan ik er helemaal in blijven hangen en dan word ik er steeds negatiever door. En dat is eigenlijk ook niet wat ik wil. En dan veroordeel ik mezelf weer en wil ik het eigenlijk het liefst zo snel mogelijk opgelost hebben. Ik wil niet oordelen.”

Opnieuw een vraag: “Het zo snel mogelijk oplossen, waar komt dat vandaan?” 

“Logisch toch, in die negatieve sfeer hangen, dat wil ik eigenlijk niet en dus probeer ik me te focussen op het positieve.” 

De vraag is nu: “Kan je het negatieve zien?” Mag het er zijn? Kan je er met liefde naar kijken? 

“Eh nee, eigenlijk wil ik niet dat het er is en keer ik me er van af. Ik wil positief leven en met fijne dingen bezig zijn.”

“Hoe meer je het ontkent, hoe harder het zich blijft tonen.”

“Ja dat blijkt…”

“Als je er naar kan kijken en kan zien wat er is en wat het zegt, dan laat je het een onderdeel zijn. Want het bestaat namelijk. Iedereen heeft een een schaduwzijde. Die hoef je niet te negeren, niet te veroordelen, die mag er zijn en daar mag je naar kijken.”

 “Maar ik ben zo bang dat ik daar dan in blijf hangen en dat wil ik niet. Ik vind het het moeilijk.”

“Dàt is het verhaal wat jij jezelf verteld en daar zit de kans om het anders te doen. Jij hebt de keuze. Wie laat jij aan het stuur zitten? De schaduwkant en wat je moeilijk vindt, of beslis je dat je het anders wilt en dat jij aan het stuur zit met dat wat je wel wilt met de schaduwkant op de bijrijdersstoel (of op de achterbank). Beide reizen met je mee, maar wie er stuurt is aan jou.”

Dit is waar Krachtige Keuzes worden gemaakt. Wie zit er aan jou stuur? Welke beslissing neem jij?

Liefs

Rinske

Deel dit bericht via onderstaande Social Media