Krachtig Kiezen | KeuzeKunst

Vergelijken is vergif

Jezelf vergelijken is vergif. Het beïnvloedt je gedachten over jezelf en bepaalt de mate waarin je al dan niet tevreden bent. En eerlijk: het leidt tot niet tevreden zijn met wie je bent, wat je hebt of wat je doet. Vergelijken maakt je afhankelijk. 

Ken ik dit? Jazeker ken ik dit! Als jonge meid keek ik maar wat vaak naar anderen. Kleding, cijfers, hobby’s, manier van praten en gedragingen. Ik voelde me onzeker. Ik stond niet stevig genoeg in mijn schoenen om mijn eigen pad te kiezen. Het vergelijken maakte het er niet beter op (weet ik nu). In die tijd zei mijn vader altijd: “Jij bent jij.” Daar had hij gelijk in, maar wie was ik dan? Ik wist het gewoon echt niet.

Teveel dwaalde ik af van mijn eigen ik. Dat heb ik heel erg lang volgehouden (ja doorzettingsvermogen ten top..) maar ten koste van mezelf. Wat een ander had wilde ik ook, want dat was in mijn ogen beter en mooier. Wat een ander kon wilde ik ook kunnen. Uiteindelijk wist ik niet meer wat bij mij paste. Ik was mezelf helemaal kwijt. 

Om me beter te voelen ging ik ook steeds meer kijken naar wat anderen niet goed konden. Ik kraakte anderen af en vond altijd wel iets negatiefs. Ik haalde daar mijn “voeding” uit. Slechte voeding. Het vergiftigde ook op die manier mijn zijn.

En nu? Nu trap ik er soms nog weleens in om toch even te kijken naar wat anderen doen en kunnen. Het ligt op de loer. Vooral wanneer ik niet goed in mijn vel zit of op het punt sta om nieuwe stappen te gaan nemen. Maar mijn drive om te doen wat bij mij past, waar ik me goed bij voel, wat ik graag doe is zoveel sterker geworden dat het me veel beter lukt om mezelf (en soms even met hulp van iemand anders) terug te krijgen op het spoor dat ik wil volgen. Ik wil mijn keuzes maken: krachtige keuzes die goed zijn voor mij. 

Vergelijk jij je als sporter vaak met anderen? En wees eens eerlijk: haal jij ook weleens je voldoening uit door negatief over je tegenstander of teamgenoot te praten of te denken? Weet nu dat het je niet helpt. Sterker nog het maakt je zwakker. 

Kan je wel wat hulp gebruiken om jezelf te “ontgiften” en wil je jezelf sterker maken? Laat me je helpen!

Uitdagende groet,

Rinske

Deel dit bericht via onderstaande Social Media