Verkeer

Verkeer

Vangrail

Acht keer ben ik nu bij hem geweest. Een leuke jongen van 16 die graag praat over van alles en nog wat, met hele brede interesses en gevoel voor humor. Een jongen die behoorlijk vastliep vorig jaar, omdat hij vreselijk tegen zijn examens op zag. Heel veel beren op de weg en geen rust om ontspannen met een studiekeuze bezig te gaan. Hij zat vast in zijn denken en had geen overzicht meer. Voor hem en zijn ouders een heel vervelende periode waarin hij professionele hulp nodig had en welke hij gelukkig ook heeft gekregen. Daarna kwam ik. Hij had zijn pijlen op mij gericht, want ik ging er voor zorgen dat hij een studie zou gaan kiezen. “Dus Rinske aan de slag en ga het maar regelen” (was zijn tussen-de-regels-door boodschap). Nou die vlieger ging natuurlijk niet op. We zijn samen op weg gegaan, waarbij ik hem steeds opnieuw heb laten ervaren dat het zijn proces is. Dus toen ik laatst bij hem was en vroeg op welke manier onze samenwerking voor hem nou helpt, gaf hij (zo beeldend als hij is) het volgende antwoord: “Ik ben op een relaxte manier op weg gegaan om te zoeken naar een studie die bij mij past. Jij bent de vangrail langs deze weg voor de momenten waarop ik dreig van die weg af te raken.”

Bagage

Wat een prachtige omschrijving van hoe hij ons traject ervaart, maar voor mij ook een signaal dat we nog niet klaar zijn met onze reis. Ik heb hem voorgesteld om eens te onderzoeken hoe hij er voor kan zorgen dat hij geen vangrail meer nodig heeft in de vorm van een enthousiaste dame die met plezier met hem mee blijft reizen. “Wie kan nog meer jouw vangrails zijn en hoe kunnen we ernaar toe werken dat je niet altijd een vangrail meer nodig hebt en misschien zelfs wel helemaal zonder kan?” Voor mij is dat iemand bagage meegeven en zorgen dat zijn rugzak wordt gevuld om op eigen benen te kunnen staan.

Gave baan

Wat een gave baan heb ik dat gaat over routes uitstippelen, wegen bewandelen, de weg zoeken, drempels nemen, voorrang geven en zorgen voor veiligheid. En ik werk niet eens bij de ANWB of bij een reisorganisatie!

Een goede keuze om studieloopbaancoach te worden!